A rejtélyes nőiség a qigongbanA rejtélyes nőiség a qigong 氣功 gyakorlatában

Egy korábbi bejegyzésünkben már foglalkoztunk a rejtélyes nőiség fogalmával. Most Yang Jwing-Ming fordításaival és meglátásaival bővítjük a téma iránt érdeklődők látókörét. A rejtélyes nőiség témáját Yang a szellem szabályozásának fázisában tárgyalja.

A szellem szabályozása 調神

Daode jing 6. szakasz 道德經六章

谷神不死,是謂玄牝。玄牝之門,是謂天地根,綿綿若存,用之不勤。

A völgy szelleme (gu shen 谷神) nem hal meg, ezért hívják rejtélyes nőiségnek (xuan pin 玄牝). A rejtélyes nőiség kapu, amely az Égre és a Földre (azaz a természetre) nyílik. Nagyon lágy és folytonos, mintha létezne. Használod, mégsem merül ki.

A szellem (shen 神) a két agyfélteke közt lakozik, ami olyan helyként működik, mint a hegyek között a völgy, begyűjtve az energiát, és olyan rezgő hullámokat hozva létre a völgyben, amelyek összhangban vannak a völgyön kívüli energiával. Ezért nevezik a völgyben lakó szellemet a „völgy szellemének” (gu shen 谷神), és a völgyet, ahol lakik, a „szellem völgyének” (shen gu 神谷).

Ennek az az értelme, hogy az itt helyet foglaló shen irányítja az egész test energiarezgését, s ezen keresztül ellenőrzi a qi 氣 állapotát és megjelenési formáit. Ha a szellem erős, a qi megnyilvánulási formái is erősek lesznek, aminek következményeképp hosszú és egészséges életünk lesz (azaz halhatatlanok leszünk).

A xuan 玄 azt jelenti, hogy „eredeti” (yuan 元), a pin 牝 a nőstény állatokat, következésképp az „anyát” jelenti. Ezért a yuan pin azt jelenti, hogy az „élet eredete, illetve gyökere”. Ha az élet szellemét összpontosítjuk (azaz összesűrítjük), és tevékenyen működtetjük, nagy lesz az életerőnk.

Egyébként a xuan pint a Yijingben 易經 (Változások könyve) taijinek 太極 (a nagy végsőnek) nevezik. A taiji az élet daója 道 a hatalmas természetben. Ezért következtethetünk arra, hogy a „rejtélyes nőiség az a gyökér, amelyből az életek milliói létrejönnek, amiben változnak, kihordatnak és amiből táplálkoznak, az Ég és Föld milliónyi dolgának anyja. A dao másik neve.”

Ha a rejtélyes nőiséget kapuként képzeljük el, akkor kulcsa az, ha elérjük a természetes szellemet (azaz az Eget és a Földet). A szellem nagyon lágy és folytonos, mintha nemlétezve létezne. A szellem láthatatlan, de érezhető a művelés segítségével. Nem merül ki, hiába is használjuk.

A taoista és a buddhista gyakorlók szerint a természetes szellem eléréséhez meg kell nyitnunk a harmadik szemet, amelyet a vallásos gyakorlók mennyei szemnek (tian mu 天目) vagy jádekapunak (yu men 玉門) is neveznek, a kínai orvosok pedig a pecsét termének (yintang 印堂, M-HN-3) hívják.

Az igazság művelésének wudangi ábráján (武當修真圖) ez áll: „A szellemi fényt a mennyei szemnek (tian mu 天目) nevezett pont árasztja ki, amely a mingtang 明堂 (ezhong 額中, M-HN-2) alatti terület (a homlok közepe), a szemöldököket összekötő vonal középpontja fölött található.”

A bambusz könyvszekrény hetedik darabja 云笈七簽  című műben ezt olvassuk: „A két szemöldök közötti terület a niwan 泥丸 jádekapuja (yu men 玉門).”

A niwan egy taoista fogalom, ami szó szerint azt jelenti, hogy „sárgolyó”, és az agyat, illetve a fölső dantiant 丹田 értik rajta. Niwan gongnak 泥丸宮, azaz „sárgolyó palotának” nevezik a szellem völgyének a két agyfélteke közti alsó középpontját.

Forrás:

Dr. Yang Jwing-Ming: Qigong Meditation: Embryonic Breathing (YMAA Publication Center, 2003, Boston, Massachusetts), 267–268. o.

Fordította: Dr. Drimál István

 

-------------------------------------
Feliratkozás

Amennyiben időben szeretne értesülni a további bejegyzések megjelenéséről, valamint a kizárólag feliratkozott olvasóink számára közzétett tartalmakról, iratkozzon fel értesítőlistánkra a jobb felső sarokban látható mező segítségével. Az e-mail címek kezelésére vonatkozó irányelveinkről a „Hivatalos” menüpont „Hírlevél-feliratkozás” alpontjánál tájékozódhat.

Hivatkozás

Amennyiben felhasználná vagy megosztaná a bejegyzésben olvasottakat, kérjük a következőképpen tüntesse fel az oldal url címét és a megtekintés dátumát:

Forrás: http://www.aranyelixir.hu/content/rejtelyes-noiseg-qigongban (2013. 12. 27.).

Ha az url cím túl hosszú és a végét három pont jelöli, másolja ki a böngésző címsorából. Minden, az aranyelixir.hu oldalon közzétett tartalmat szerzői jog véd, aminek részleteiről a „Hivatalos” menüpont „Szerzői jogi nyilatkozat” alpontjánál tájékozódhat.

Hozzászólások

Ossza meg véleményét és szóljon hozzá, idevágó irányelveinkről a „Hivatalos” menüpont „Hozzászólások” alpontjánál tájékozódhat. Röviden, egy hozzászólás legyen:

 • valós névvel ellátott,
 • témához kapcsolódó,
 • tárgyilagos,
 • barátságos hangnemben megfogalmazott,
 • tartsa tiszteletben mások személyét, véleményét, nézeteit.

Javítási javaslatok

Helyesírási hibát észlelt? Tájékoztasson minket egy hozzászólás formájában. Annyit azonban kérünk, hogy javaslatát támassza alá A magyar helyesírás szabályai vagy az Osiris Helyesírás vonatkozó oldalszámának megadásával. Internetes hivatkozásokat, az MTA által üzemeltett helyesírásban tanácsot adó oldalakon kívül, sajnos nem tudunk figyelembe venni.

Új hozzászólás

Plain text

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
 • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Filtered HTML

 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.